Услови за користење

Добредојдовте на Мануфактура. Многу ни е драго што сте овде. Сакаме да се чуствувате пријатно кај нас, но ве молиме следете ги нашите правила.

1. Прифаќање на овие Услови
2. Други документи
3. Вашата приватност
4. Вашиот профил на Мануфактура
5. Вашата содржина
6. Вашето користење на нашите услуги
7. Престанок
8. Гаранции и ограничување на одговорноста
9. Надоместоци
10. Спорови со други корисници
11. Спорови со Мануфактура
12. Промени на условите
13. Завршни одредби
14. Информации за контакт

1. Прифаќање на овие Услови

Правното лице кое стои зад поратлот Мануфактура.мк во овој текст а и во сите други заради конзистентност и јасност го нарекуваме “Мануфактура”. Овој документ и другите документи кои ги споменуваме подолу ги сочинуваат нашите услови и правила, (“Услови”).
Условите се правно обврзувачки договор помеѓу вас и Мануфактура.
Согласувајќи се со условите, вие се согласувате да ги разрешите сите спорови преку обврзувачка индивидуална арбитража, што значи дека се откажувате од било какво право да ги решавате споровите на суд и дека се откажувате од вашето право да учествувате во постапки.
Овој договор ги поставува вашите права и одговорности кога користите услуги на Мануфактура, нашите мобилни апликации и другите услуги што ги нудиме под името Мануфакутра. Со користење на било која од нашите услуги (дури и само гледајќи една од нашите веб-страници), се согласувате со Условите. Ако не се согласувате со условите, не смеете да ги користите нашите услуги.

2. Други документи

Услугите на Мануфактура ги поврзуваат луѓето од целиот свет, како онлајн, така и офлајн, да прават, продаваат и купуваат уникатни производи. Еве еден корисен водич за да ви помогне да ги разберете специфичните правила кои се релевантни за вас, во зависност од тоа како ги користите Услугите:
Доколку ги користите некои од нашите услуги, вие се согласувате со овие Услови, нашата Политика за приватност, и наша Политика за антидискриминација.
Услови за продавачи – Ако се регистрирате како продавач и отворите ваша продавница преку нашите услуги, овие правила важат за вас.
Услови за купувачи – Ако ги користите нашите Услуги за да пребарувате или да купувате, овие правила важат за вас.

3. Вашата приватност

Нашата Политика за приватност  е за начинот на кој вашите информации се користат кога ги користите нашите Услуги. Со користење на нашите услуги, исто така се согласувате дека можеме да ги обработиме вашите информации на начини утврдени во Политиката за приватност, затоа ве молиме прочитајте.
И Мануфактура и продавачите обработуваат лични информации на членовите (на пример, името на купувачот, е-поштата и адресата за испорака). Тоа значи дека секоја страна е одговорна за личните информации што ги обработува при обезбедувањето на Услугите. На пример, ако продавачот случајно го открие името на купувачот и адресата при исполнување на налогот на друг купувач, продавачот, а не Мануфактура, ќе биде одговорен за тоа неовластено откривање.
Меѓутоа, ако Мануфактура и продавачите се наоѓаат како заеднички контролори на податоци за лични информации на купувачите, и ако Мануфактура е тужена, казнета или на друг начин претрпи трошоци поради нешто што сте го направиле како заеднички контролор на податоци за купувачот (личните податоци), вие се согласувате да ја обештетите Мануфактура за трошоците во врска со вашата обработка на лични информации на купувачот.

4. Вашиот профил на Мануфактура

Ќе треба да креирате сметка на Мануфактура.мк за да користите некои од нашите услуги. Еве неколку правила за профили:
A. Морате да имате 18 или повеќе години за да ги користите нашите Услуги.   Во спротивно, ако имате од 13 до 17 години, можете да ги користите нашите услуги само под надзор на родител или законски старател кој управува со вашата сметка. Децата под 13 години не смеат да го користат Услугите.
Б. Бидете искрени со нас.  Обезбедете точни информации за себе.
Изберете соодветно име.
В. Доколку сакате да користите друго име, ве молиме внимавајте тоа да ја почитува нашата Политика за антидискриминација.
Г. Вие сте одговорни за вашиот профил. Вие сте единствено одговорни за било која активност на вашиот профил. Ако споделувате профил со други луѓе, тогаш лицето чија информација за фактурирање е на сметката на крајот ќе биде одговорна за целата активност. Ако се регистрирате како деловен субјект, вие лично гарантирате дека имате овластување да се согласите со условите во име на деловниот субјект. Исто така, вашите профили не се преносливи.
Д. Заштитете ја вашата лозинка. Како што споменавме погоре, вие сте единствено одговорни за било која активност на вашата сметка, па затоа е важно да ја чувате вашата лозинка за сметка безбедна.
Ѓ. Овие Услови не создаваат никаква агенција, партнерство, заедничко вложување, вработување, или франшиза помеѓу вас и Мануфактура.

5. Вашата содржина

Содржината што ја објавувате со користење на нашите услуги е вашата содржина (па ја нарекуваме “Ваша содржина”). Ние не правиме никакво барање за тоа. Тоа вклучува нешто што го објавувате користејќи ги нашите услуги (како имиња на продавници, слики од профили, листи на фотографии, описи на огласи, критики, коментари, видеа, кориснички имиња итн.).
A. Одговорност за Вашата содржина. Вие разбирате дека вие сте единствено одговорни за вашата содржина. Бидете сигурни дека ги имате сите неопходни права за Вашата содржина и дека не ги прекршуваат или повредувате правата на трети лица со тоа што ќе го објавите.
Б. Дозвола за користење на содржината. Со објавувањето на Вашата содржина преку нашите услуги, и давате на Мануфактура лиценца за користење. Ние не бараме права на сопственост на вашата содржина, но имаме ваша дозвола да ја користиме. На тој начин, ние нема да повредиме никакви права што ги имате и ќе помогнеме да ги промовирате вашите производи.
В. Права кои ги давате на Мануфактура. Со објавувањето на Вашата содржина, Вие и давате на Мануфактура неексклузивни, глобални, бесплатни авторски права, неотповиклива, подлиценцирана, постојана лиценца за користење, прикажување, уредување, модифицирање, репродукција, дистрибуирање, складирање и подготвување дериватни дела од Вашата содржина во сите формати и преку било кој од каналите, вклучувајќи и преку било која услуга или веб-страница на трети лица или медиум.
Тоа звучи како многу, но неопходно е за раст и рекламa што за вас би значело поголема продажба.
Г. Известување за неовластени содржини.   Мануфактура има голема почит за правата на интелектуална сопственост и е посветена на следење на соодветни законски постапки за отстранување на содржината која ги прекршува. Ако содржината што ја поседувате или имате право на е испратена без ваша дозвола и ако сакате да ја отстраните, ве молиме следете ги чекорите наведени во нашата   Политика за интелектуална сопственост. Ако Вашата Содржина повредува интелектуална сопственост на друго лице, ќе ја отстраниме ако добиеме соодветно известување. Ние ќе ве известиме ако тоа се случи.
Д. Несоодветна или лажна содржина. Постојат одредени видови на содржина што не сакаме да ги објавуваме на Мануфактура (од правни причини или други причини). Вие се согласувате дека нема да објавувате содржина што е навредлива, заканувачка, клеветничка, непристојна, вулгарна или на друг начин навредлива. Вие исто така се согласувате да не објавувате содржина што е лажна и погрешна или ги користи Услугите на начин кој е измамнички.

6. Вашето користење на нашите услуги

Лиценца за користење на нашите услуги.   Ви доделуваме ограничена, неисклучива, ненадоместлива и отповиклива лиценца за користење на нашите услуги-предмет на условите но со следниве ограничувања.
A. Не ги користете ги нашите услуги за да го прекршите законот. Вие се согласувате дека нема да прекршите никакви закони во врска со вашата употреба на Услугите. Ова ги вклучува локалните, државните, федералните и меѓународните закони кои може да важат за вас.
Б. Плаќајте ги вашите сметки. Вие сте одговорни за плаќање на сите такси што го должите на Мануфактура. Освен како што е наведено подолу, вие сте исто така единствено одговорни за собирање и / или плаќање на било какви важечки даноци за сите купувања или продажби што ги правите преку нашите Услуги.
В. Не крадете ги нашите нешта. Вие се согласувате да не се обидете да го добиете изворниот код на Услугите.
Г. Не обидувај се да ги оштетите нашите системи. Вие се согласувате да не се мешате или да се обидувате да ги нарушите нашите услуги, на пример, со дистрибуција на вирус или друг штетен компјутерски код.
Д. Почитувајте го нашиот бренд, имиња, логоа, дизајн и без дозвола не ги употребувајте.
Ѓ. Сподели ги твоите идеи. Тие можат да ни помогнат да го подобриме вашето искуство и нашите услуги. Сите несакани идеи или други материјали што ги доставувате до Мануфактура (не вклучувајќи ги Вашите содржини или ставки што ги продавате преку нашите Услуги) се сметаат за не-доверливи и не-сопственички за вас. Вие ни давате неексклузивна, светска, без авторски права, неотповиклива, подлиценцирана, вечна лиценца за користење и објавување на тие идеи и материјали за било која намена, без надоместок за вас.
Е. Разговарајте со нас онлајн. Мануфактура ќе ви обезбеди одредени правни информации во писмена форма. Ние можеме да ви испратиме информации по електронски пат (преку е-маил, итн), наместо на хартија (тоа е подобро за животната средина), и вашиот електронски одговор е исто така обврзувачки како вашиот потпис на хартија.

7. Престанок

Од ваша страна.   Вие можете да ја прекинете вашата сметка на Мануфактура во секое време од поставките на вашиот профил. Но, сеуште ќе мора да платите неплатени сметки.
Од Мануфактура.   Ние можеме да ја прекинеме или суспендираме вашата сметка (и сите поврзани сметки) и вашиот пристап до Услугите во секое време, од било која причина, и без известување однапред. Ако го сториме тоа, важно е да разберете дека немате договорно или правно право да продолжите да ги користите нашите Услуги, на пример, да продавате или купувате на нашите веб-сајтови или мобилни апликации. Мануфактура може да одбие услуга за секого, во било кое време, од било која причина.
Ако вие или Мануфактура ја прекине вашата сметка (вашиот профил), може да изгубите какви било информации поврзани со вашиот профил, вклучувајќи ја и Вашата содржина.
Можеме да ги прекинеме услугите. Мануфактура го задржува правото да ја промени, суспендира или прекине некоја од Услугите во било кое време, од било која причина. Ние не одговараме за ефектот кој промените на Услугите може да го имаат врз вас, вклучувајќи го и вашиот приход или вашата способност да генерирате приходи преку Услугите.
Опстанок.   Условите ќе останат во сила дури и откако ќе се прекине пристапот до услугата или ќе заврши вашата употреба на услугата.

8. Гаранции и ограничување на одговорноста

Предмети што ги купувате. Вие прифаќате дека Мануфактура не произведува, чува или контролира било кој од предметите што се продаваат преку нашите Услуги. Ние обезбедуваме само место; предметите на нашата страница се произведуваат, внесуваат и продаваат директно од независни продавачи, па Мануфактура не може и не прави никакви гаранции за нивниот квалитет, безбедност, па дури и за нивната законитост. Било кое законско побарување кое се однесува на предмет што сте го купиле треба да се доведе директно против продавачот на предметот. Вие ја ослободувате Мануфактура од било какви тврдења поврзани со предмети кои се продаваат преку нашите услуги, вклучувајќи ги и дефектните предмети, погрешно презентирање од продавачите или предмети што предизвикале физичка повреда (како побарувања од одговорност за производи).
Содржина за пристап. Мануфактура не е одговорна за точноста, усогласеноста со авторските права, законитоста или пристојноста на содржината испратена од корисниците до кои сте пристапиле преку Услугите. Вие не ослободувате од одговорност во врска со таа содржина.
Услуги од трети страни. Нашите услуги може да содржат линкови до веб-страници или услуги на трети страни кои ние не ги поседуваме или контролираме (на пример, линкови до Фејсбук, Твитер и Пинтерест ). Можеби ќе треба да користите производ или услуга на трета страна, со цел да користите некои од нашите Услуги (како компатибилен мобилен уред за користење на нашите мобилни апликации). Кога ќе пристапите до овие услуги на трети лица, тоа го правите на ваш сопствен ризик. Трети лица може да побараат од вас да ги прифатат сопствените услови за користење. Мануфактура не е членка на тие договори; тие се единствено помеѓу вас и третата страна.
Картички за подароци и промоции. Вие признавате дека Мануфактура не прави никакви гаранции во врска со вашиот баланс на картичката за подароци и не е одговорен за неовластен пристап до, или промена, кражба или уништување на подароци или картички за подароци кои се резултат на било какво дејство од вас или трета страна. Вие исто така признавате дека можеме да ја суспендираме или да ја забраниме употребата на вашата подарочна картичка ако е пријавена како изгубена или украдена, или ако сметаме дека салдото на вашата картичка се користи сомнително, лажно или на друг начин неовластено. Ако кодот за подароци престане да работи, решение е да ви издадеме замена за картичка. Со учество во специјална понуда или промоција, вие се согласувате дека не можете подоцна да тврдите дека правилата на таа специјална понуда или промоција биле двосмислени.

9. Надоместоци

Доколку Мануфактура добие тужба како резултат на нешто што сте го направиле, вие се согласувате да не одбраните и обештетите. Тоа значи дека ќе ја браните Мануфактура (вклучувајќи и било кој од нашите вработени) и ќе ги превземете сите побарувања (вклучувајќи ги и адвокатските такси) кои произлегуваат од вашите активности, вашата употреба (или злоупотреба) на нашите услуги и слично.

10. Спорови со други корисници

Ако се најдете во спор со друг корисник на Услугите или трета страна, ве охрабруваме да контактирате со другата страна и да се обидете да го решите спорот спогодбено.
Случај систем.   Купувачите и продавачите кои не можат да го решат спорот во врска со трансакција на нашите веб-сајтови или мобилни апликации можат да учествуваат во нашиот систем на случаи. Само испратете маил на support@manufaktura.mk со наслов “Систем на случаи” и Мануфактура ќе се обиде да ви помогне да ги решите споровите со добра волја и врз основа само на нашето толкување на нашите политики, по наше дискреционо право; нема да донесеме пресуди во однос на правни прашања или барања. Мануфактура нема обврска да ги разрешува споровите.
Ослободување на Мануфактура.  Ја ослободувате Мануфактура од било какви побарувања, барања и штети што произлегуваат од спорови со други корисници или партии.

11. Спорови со Мануфактура

Условите се регулирани со законите во Македонија. Овие закони ќе се применуваат, без разлика каде живеете во светот.
А. Арбитража.   Вие и Мануфактура се согласувате дека секој спор или барање што произлегува од или кои се однесуваат на условите ќе се решаваат со конечна и обврзувачка арбитража, користејќи го македонскиот јазик. Пресудата за арбитражна одлука може да се внесе во кој било суд кој има надлежност. Секоја арбитража според условите ќе се одвива на индивидуална основа.
Б. Модификации.   Ако направиме промени во овој дел од “Спорови со мануфактура” по датумот на кој сте ги прифатиле условите, тие промени нема да важат за било какви барања поднесени во судска постапка против Мануфактура пред датумот кога промените стапиле во сила. Мануфактура ќе ве извести за суштински промени во делот “Спорови со Мануфактура” најмалку 30 дена пред датумот на кој промената ќе стапи на сила. Ако не се согласувате со изменетите услови, можете да ни испратите писмено известување (вклучувајќи е-пошта) или да ја затворите вашата сметка во тие 30 дена. Со отфрлање на изменетиот мандат или трајно затворање на вашата сметка, вие се согласувате да ги арбитирате сите спорови меѓу вас и Мануфактура во согласност со одредбите на овој дел од “Спорови со Мануфактура” од датумот кога последните го прифатија Условите, вклучувајќи ги и сите промени направени пред вашето отфрлање. Ако повторно ја отворите затворената сметка или создадете нова сметка, се согласувате да бидете обврзани со тековната верзија на Условите.

12. Промени на условите

Ние можеме да ги ажурираме овие Услови од време на време. Ако веруваме дека промените се материјални, дефинитивно ќе ве известиме со (1) објавување на промените или (2) испраќање на е-пошта или порака за промените. На тој начин можете да одлучите дали сакате да продолжите да ги користите Услугите. Промените ќе бидат ефективни при објавувањето на промените. Вие сте одговорни за разгледување и запознавање со какви било промени. Вашето користење на Услугите по промените претставува прифаќање на ажурираните Услови.

13. Завршни одредби

Условите, вклучувајќи ги и сите политики кои ги сочинуваат условите, го заменуваат било кој друг договор помеѓу вас и Мануфактура во врска со Услугите. Ако било кој дел од условите се смета за неспроведлив, тој дел ќе биде ограничен на минималниот потребен степен, така што Условите ќе останат во полна сила и ефект. Нашиот неуспех да се спроведе било кој дел од Условите не е откажување од нашето право за подоцнежно спроведување на тој или кој било друг дел од Условите.

14. Информации за контакт

Ако имате било какви прашања во врска со условите, пишете ни на:   shop@manufaktura.mk или support@manufaktura.mk.

Мануфактура.мк е платформа каде можете да купувате уникатни рачни изработени предмети директно од изработувачите во Македонија. Доколку барате рачно изработени производи прегледајте ја базата на производи. Читајте понатаму за да се информирате за вашите права и што се очекува од вас како купувач. Ви посакуваме пријатно искуство купувајќи на Мануфактура.мк.

1. Ограничувањата на Мануфактура.мк

Манувактура.мк е платформа за купување и продавање на рачно изработени предмети од Македонија. Важно е да знаете дека Мануфактура.мк не е дел од трансакцијата. Со пазарење, вие се согласувате и го разбирате следново:

 • Вие не купувате од Мануфактура, туку од многуте талентирани луѓе кои продаваат тука;
 • Мануфактура не ги одобрува продавачите и затоа не гарантира за производите; и
 • Секој индивидуален продавач на Мануфактура.мк прифаќа различни начини на плаќање, процесирање и испорака.

Како член на нашата заедница, вие имате слобода анонимно да обележите предмет или продавач кој сметате дека ги крши правилата на Мануфактура.мк.

2. Комуникација со други членови

Доколку стапите во контакт со продавач, член на нашата заедница, не смеете да го правите следново:

 • Испраќање на реклами, барања за донации или спамирање;
 • Прекршување на нашата Политика за антидискриминација;
 • Контактирање на некој кој ви кажал дека не сака да го контактирате; или
 • Да се мешате во трансакциите на другите членови. (Мешање е кога некој член намерно се меша во продажбата на некој од членовите за да ги одврати купувачите од тој произведувач и да ги насочи кон друг).

Доколку добивате пораки кои ги прекршуваат овие правила, известете не веднаш.

3. Купување

Со купување на Мануфактура.мк, вие директно го подржувате производството и самостојните произведувачи со своите уникатни производи и ги почитувате нивните правила за плаќање, испорака, цени, попусти и промоции. Со купување на Мануфактура.мк, се согласувате со следново:

 • Сте ги прочитале описите на предметите и политиките на произведувачот пред да го купите предметот;
 • Сте платиле на соодветен начин; и
 • Сте внеле точни податоци за испорака.

4. Коментари и оценување

Коментарите се одличен начин да се дознае повеќе за производите, да се изгради добра репутација и да се помогне на другите купувачи.
Можете да оставите оцена 100 дена по очекуваниот датум на испорака. Со оставање на оцена се согласувате дека:

Вашиот коментар, слика и информации ќе бидат јавно објавени.
Коментарите и сликите не смеат:
 а. Да содржат лични информации;
 б. Да содржат навредлив јазик или слики; 
в. Да ја прекршуваат нашата Политика за антидискриминација;
 г. Да содржат реклами и/или спам;
 д. Да се за работи неповрзани со продавачот, производот или надвор од негова контрола како служба за достава или друга трета страна; или 
ѓ. Директно да го напаѓа системот за коментирање.
Изнуда не е дозволена на Мануфактура.мк. Секој обид да се манупулира со коментарите преку закани, заплашувања или поткуп се смета за изнуда и е строго забранета.
Користење на лажни профили за зголемување или намалување на репутацијата на одредени произведувачи позната во светот како „Шилинг“ (Shilling).

Со поставување на слика на Мануфактура.мк вие гарантирате дека:
Тоа е ваша сопствена фотографија или имате право и дозвола да ја користите; и
Разбирате, како што е наведено во Условите за користење, дека Мануфактура.мк има дозвола и право да ги користи содржините кои вие ги прикачувате на Мануфактура.мк.

Продавачите можат да одговорат на коментари со 3 или помалку ѕвездички. Нивните одговори, исто така, мораат да ги почитуваат горенаведените правила. Исто така, можат да сокријат фотографија за која сметаат дека не го претставува точно нивниот производи или да пријават прекршување на нашите Услови за користење.
Ние го задржуваме правото да отстраниме содржина и слики кои ги пректшуваат нашите Политики.

5. Ваша содржина

Како член на Мануфактура.мк, вие имате можност да поставите сопствена содржина. За да остане нашата заедница безбедна, вие се согласувате да не користите:

 • Содржина која ја крши нашата Политика за антидискриминација;
 • Вулгарности;
 • Работи кои го прекршуваат законот за заштита на личните податоци и/или правата на интелектуална сопственост; или
 • Лажна содржина.

6. Пријавување на проблем со нарачки или враќање на нарачки

Иако Мануфактура.мк не учествува директво во купувањето/продажбата, може да помогне во случај трансакцијата да не помине како што вие очекувате. Во тој случај можете да отворите налог и да го испратите до нас, а со тоа се согласувате дека може да ги користиме вашите лични информации за разрешување на проблемот. Можете да отворите налог во случај на:

 • Не доставување на платена нарачка.
 • Предметот не е испратен.
 • Предметот не е испратен на наведената адреса.
 • Нема доказ дека предметот е испратен.
 • Не е како во описот. Добиениот предмет е со различна боја, модел, верзија или големина.
 • Предметот е од различен материјал.
 • Произведувачот не напоменал дека предметот е оштетен или му недостасуваат делови.
 • Не е доставен точниот број на предмети.
 • Состојбата во која се наоѓа предметот е лажно претставена.

Доколку Мануфактура одреди дека предметот не е како во описот, продавачот е обврзан да ја врати оригиналната сума и да плати за враќање на предметот.

Некои спорови не се во надлежност на Мануфактура, а тоа се:

 • Премети купени лично.
 • Услуги и забрането производи.
 • Предмети за кои не е платено преку Мануфактура.мк.
 • Предмети кои се вратени без договор за враќање.
 • Предмети кои се употребени или било како третирани.
 • Предмети кои се добиени по договореното како резулата на доцнење на испораката.
 • Проблеми со цени и испорака.
 • Откажување: Само продавачите можат да откажат порачка. Купувачите можат да побараат од продавачот да ја откаже порачката. Сите откажувања мора да ја почитуваат нашата Политика за антидискриминација.
 • Враќање: Секој продавач има своја Политика за враќање и треба да е јасно напишана во нивниот правилник. Не сите продавачи прифаќаат враќање.

Мануфактура е пазар каде што можете да ги продавате вашите рачно изработени производи, до купувачите од целиот свет. Ние сакаме да бидете сигурни дека вие и вашите купувачи имаат позитивно искуство со Мануфактура. Ве молиме прочитајте за да дознаете повеќе за вашите права, како и што се очекува од вас, како продавач.
Со отворањето на Моја продавница на Мануфактур.мк, вие се согласувате со оваа Политика и нашите Услови за користење.

1. Што може да продавате на Мануфактура.мк

Мануфактура е уникатно место каде купувачите доаѓаат за да купат предмети што можеби нема да ги најдат на друго место. Сè што е објавено на Мануфактура.мк, мора да е во најголем дел изработено рачно.
Рачно изработени се елементи кои се направени и / или дизајнирани од вас, продавачот.
Ако продавате рачно изработени предмети, вие се согласувате дека:
Сите рачно изработени предмети се изработени или дизајнирани од вас. Ако работите со партнер за производство, морате  да го наведете тој партнер на вашиот профил.
Може точно да се опише секој чекор и да се наведе секој човек вклучен во изработката на ставка во вашата продавница.
Ги користите вашите сопствени фотографии – не фотографии од интернет, уметнички нацрти или фотографии користени од други продавачи или сајтови. Доколку не сте во можност да направите соодветни фотографии, ние ќе ви помогнеме. Пишете ни на  support@manufaktura.mk.
Сите производи се достапни за купување.
Секоја сопственост на листата има одредена цена.

Сметаме дека треба да бидете транспарентни за тоа каде и како се направени вашите производи и од каде доаѓаат вашите материјали.

2. Што не може да продавате на Мануфактура.мк

Не се дозволува продажба на предмети кога не сте вклучени во дизајнирање или изработка на тој предмет.

Мануфактура може да ги отстрани сите огласи кои ги прекршуваат нашите правила и политики. Мануфактура исто така може да ја суспендира или да ја прекине вашата сметка за било какви повреди.

3. Искрено се претставувам себеси, мојата продавница и моите предмети

На Мануфактура.мк, ја цениме транспарентноста. Транспарентност значи дека искрено и прецизно се претставувате себе си, вашите предмети и вашиот бизнис.
Со продажба на Мануфактура.мк, вие се согласувате дека ќе:
Обезбедете искрени, точни информации во делот За нас.
Ги почитувате Условите за користење.
Прецизно ги претставувате вашите предмети и фотографии.
Ги почитувате правата на интелектуална сопственост на другите. Ако сметате дека некој ги прекршил вашите права на интелектуална сопственост,   можете да пријавите на suppoer@manufaktura.mk. .
Нема да создавате дупли продавници.
Нема да ги координирате цените со други продавачи.

4. Креирање и пуштање содржина

Како член на Мануфактура.мк, имате можност да креирате и да испраќате различни содржини, како што се огласи, текст, фотографии и видеа. Со цел да ја одржуваме нашата заедница безбедна и почитувана, вие се согласувате дека нема да испраќате содржини што:
Се навредливи, заканувачки, клеветнички, вознемирувачки, или на друг начин ја кршат Политика за антидискриминација;
Се несоодветни или вулгарни;
Ја прекршуваат приватноста на некој друг или правата на интелектуална сопственост; или
Се лажни или погрешни.

5. Градење на позитивна репутација преку нашиот систем за оценување

Оценувањето е одличен начин да се изгради репутација на Мануфактура. Купувачите можат да остават оцена од една до пет ѕвезди и фотографија од нивното купување, во рок од 100 дена по очекуваниот датум на испорака на купениот предмет.
Понекогаш можете да добиете неповолен преглед. Одговорите на оцени не можат:
Да содржат приватни информации;
Да содржат непристојни, расистички или вознемирувачки јазик или слики;
Да ја прекршуваат нашата Политика за антидискриминација;
Да содржат забранети медицински лекови;
Да содржат реклами во било кои облик или спам;
Да бидат за работи надвор од контролата на продавачот, како што е доставата, Мануфактура или трето лице.

6. Изнудување

Изнудување не е дозволено на Мануфактура. Секој обид за манипулација со прегледи преку закани, заплашување или поткуп се смета за изнудување и е строго забрането. Изнудување вклучува кога продавачот му нуди на купувачот дополнителни добра, услуги или компензација во замена за позитивна оцена.

7. Обезбедување голема служба за корисници

Очекуваме нашите продавачи да обезбедат високо ниво на услуги на клиентите. Со продажба на Мануфактура, вие се согласувате да:
Го почитувате времето на обработка и доставата.
Да го завршите вашиот дел од трансакцијата на брз начин, освен ако не постои исклучителна околност.
Навремено да одговарате на брањата од клиенти и Мануфактура.
Да ги почитувате вашите обврски кон Мануфактура.
Да ги решавате споровите директно со купувачот.
Да ги известите купувачот и Мануфктура доколку не можете да ја завршите нарачката.

Мануфактура ќе ви помогне да обезбедите одлична услуга за клиентите и да ја одржувате довербата кај вашите купувачи преку нашите продажни стандарди за стандарди за услуги (“SLS.”).

8. Одговарање на барањето за откажување, враќање и замена

Ве молиме да имате предвид дека покрај оваа Политика, секоја земја има свои закони околу превозот, откажувањата, враќањата и замената. Ве молиме запознајте се со законите на вашата земја и на земјите од вашите купувачи.

9. Откажувања

Ако не можете да завршите трансакција, мора да го известите купувачот и да ја откажете трансакцијата. Ако купувачот веќе платил, мора да му ги вратите средствата во целост. Ве охрабруваме да чувате доказ за какви било надоместоци во случај да се појави спор.
Можете да откажете трансакција под следниве околности:
Купувачот не платил.
И вие и купувачот се согласувате да ја откажете трансакцијата пред пратката.
Сте одлучиле да одбиете услуга на купувачот и да се придржувате до нашите Политики за антидискриминација.
Купувачот не ги добил нарачаните предмети, иако сте дале доказ за испорака, и сте издале поврат на средствата за предметот.
И вие и купувачот сте се согласиле дека купувачот може да го врати предметот.

10. Систем на случаи

Бараме купувачите директно да контактираат со продавачот и да се обидат да ги решат сите нерешени прашања.
Доколку има проблем, ве молиме да отворите случај и тоа во следниве околности:

Предметот никогаш не бил испратен.
Предметот не е испратен на адресата што е дадена.
Не постои доказ дека предметот бил предаден на адресата.
Предметот е друга боја, модел, верзија или големина од што е прикажано на фотографијата или во описот.
Предметот има поинаков дизајн или материјал.
Предметот е оштетен или недостасуваат делови.
Купувачот купил одреден број на предмети, но добил помалку/повеќе.
Состојбата на предметот е погрешно претставена т.е. предметот е претставен како нов а всушност е користен.
Во случај на следново, нема право на приговор, враќање или отварање на случај:
Предметот бил купен лично.
Нематеријални предмети, услуги, или  забранети предмети.
Трансакции каде плаќањето не се врши преку Мануфактура.
Предмети кои се враќаат без договор за враќање.
Предмети кои биле променети, користени, истрошени или измиени откако сте ги добиле.
Физички или материјални предмети кои не се достапни за враќање, бидејќи тие биле уништени или фрлени од страна на купувачот.
Цената на испорака.

Кога спорот е неподобен за отварање на случај, ги охрабруваме двете страни да работат заедно за да дојдат до пријателско решение.

На Мануфактура, ние се грижиме за приватноста. Оваа Политика ги објаснува нашите практики на приватност на Мануфактура.мк

Ние треба да ги обработиме Вашите лични податоци за да го водиме нашиот бизнис и да Ви обезбедиме Услуги. Со прифаќање на нашите Услови за користење потврдувате дека сте ја прочитале оваа Политика и се согласувате со нас да ги користиме вашите информации на начините што ги опишуваме. Ако не сакате да ги собираме или обработуваме вашите лични информации на начин опишан во оваа Политика, не треба да ги користите Услугите. Ние не сме одговорни за содржината или политиките за приватност на некој од нашите членови, трети страни или апликации од трети страни.
Условите за користење на Мануфактура бараат сите сопственици на профили или менаџери на профили да бидат на возраст од најмалку 18 години. На лица под 18 години и на возраст од најмалку 13 години им е дозволено да користат профили само ако тие ги води некој над 18 години и само ако се во согласност со нашите Политики.
Со користење на Услугите, вие ја овластувајте Мануфактура да ги користи вашите информации. Ве молиме да имате во предвид дека законите и стандардите за приватност во одредени земји, вклучувајќи ги и правата на властите за пристап до вашите лични информации, може да се разликуваат од оние што се применуваат во земјата во која живеете.

1. Собраните или примени информации

За користење на Услугите, ќе треба да обезбедите валидна адреса за е-пошта. Во зависност од услугите што ќе ги одберете да ги користите, можеме да собереме дополнителни информации, на пример: информации од приватни канали како што се разговори, информации за наплата или плаќање, телефонски број и физичка адреса.
Името поврзано со вашата сметка на Мануфактура е јавно прикажано и поврзано со вашата активност на Мануфактура. Може да го прегледате и промените преку поставките на вашиот профил. Други луѓе може да го видат датумот кога сте се придружиле; рејтинзи, критики и фотографии за предмети што сте ги купиле или продале; информации за вашиот профил; предмети за продажба; страници и политики на вашата продавница; вашите омилени предмети, следбеници и оние што ги следите; продадени предмети и бројот на продадени предмети; и коментари. Вие може да одлучите да ги прикажете вашето полно име и други лични податоци (како роденден, пол и локација).
Ние ги користиме технологиите како што се колачиња и датотеки за евиденција за неколку цели, вклучително и да помогнеме да разбереме како комуницирате со Сајтот и Услугите, со цел да обезбедиме подобро искуство, како и за маркетинг и рекламирање. Апликациите може да вклучат услуги за мобилни аналитики на трети лица кои се користат за слични цели.
Можете да ја контролирате употребата на колачиња на ниво на поединечен прелистувач, но ако одберете да ги оневозможите колачињата, можете да го ограничите користењето на одредени функции.

2. Употреба и споделување

Ние ги користиме информациите што ги собираме од вас на различни начини. На пример, ако купите некој предмет, ние ќе ги споделиме вашите информации за испорака со продавачот; би можеле да ги искористиме предлозите на форумот за подобрување на Услугите; ние користиме анализа на податоци и работиме со одредени трети лица даватели на услуги за да ја осигуриме функционалноста на сајтот, да ги подобриме Услугите и за насоченото онлајн и офлајн рекламирање и маркетинг; и, се разбира, ние ја користиме вашата е-адреса за да комуницираме со вас. Ние исто така соработуваме со даватели на услуги и други трети страни кои собираат, користат, промовираат и анализираат информации за членовите на Мануфактура и посетителите.
Мануфактура нема да ги продава или да ги открие вашите лични податоци на трети лица без ваша согласност, освен како што е наведено во нашата Политика за приватност.

3. Избор и контрола

Можете да ги разгледате и промените вашите информации во прилагодувањата на вашиот профил, и може да отстраните одредени изборни информации.

Ќе ве известиме секогаш кога ќе направиме промени во нашата политика за приватност.

4. Пронаоѓање

Ако не сакате вашите контакти да можат да ве најдат на Мануфактура преку вашата e-mail адреса, телефонски број или врски за друштвени мрежи, тогаш можете да се откажете преку поставките на сметката. Ако не сакате да ве најдат на Мануфактура преку вашето целосно име, можете да го отстраните вашето име и наместо тоа може да користите прекар или алијас како вашето име во вашата јавна сметка. Ако мислите дека еден од вашите контакти ги открива вашите лични податоци и би сакале да побарате да биде отстранет од нашата база на податоци, ве молиме контактирајте не на support@manufaktura.mk

5. Пораки од Мануфактура

По потрба, Мануфактура можеби ќе треба да ве контактира. Првенствено, овие пораки се доставуваат по е-пошта и секоја сметка треба да има валидна е-адреса во датотека за да се примаат пораки. Мануфактура можеби ќе треба да ве контактира по телефон, за да обезбеди поддршка за членовите или за целите поврзани со трансакции, ако оставите свој телефонски број. Дополнително, и со ваша согласност, Мануфактура може да ви испрати порака или физичка пошта со цел да ви обезбедиме поддршка или да ви даде информации за производи и функции кои може да ви бидат од интерес. Може да ги ажурирате вашите параметри за контакт во поставките за вашиот профил.
Кога ќе се регистрирате за сметка или ни дадете вашата e-mail адреса или телефонски број, вие се согласувате да добивате маркетинг пораки и пораки од нас.

6. Заедница

Мануфактура е пазар но и заедницa. Ние нудиме неколку функции кои им овозможуваат на членовите да се поврзуваат и да комуницираат на јавни или полу-јавни простори, како што се форуми и тимови. Бидете свесни дека сите лични податоци што ќе oдберете да ги доставите таму може да бидат прочитани, собрани или користени од други, или може да се користат за испраќање на несакани пораки до вас. Мануфактура обично не ги отстранува содржините од просторите на заедницата, а вашите мислења може да останат во јавноста откако вашата сметка е затворена. Вие сте одговорни за личните податоци што ќе одберете да ги објавувате во заеднички простори преку Услугите.

7. Употреба на информации, споделување и објавување

Ние ја почитуваме вашата приватност. Мануфактура нема да го открие вашето име, е-пошта или други лични податоци на трети лица без ваша согласност, освен како што е наведено во оваа Политика. Ние ги користиме вашите информации за да ги обезбедиме и подобриме Услугите и нашите производи, за фактурирање и исплата, за идентификација и автентикација, за целниот маркетинг преку интернет и офлајн, за да контактираме со членовите или заинтересираните страни, како и за општо истражување и збирно известување. Ние или нашите продавачи можеме да ги рекламираме нашите услуги или производи на нашите продавачи преку разни медиуми. Како дел од ова, ние може да работиме со партнери за рекламирање, како што се Фејсбук или Гугл.
Како дел од процесот на купување и продавање, Мануфактура ќе го олесни споделувањето на информации помеѓу двата члена кои се вклучени во трансакцијата, како што се е-адресата на другиот член на Мануфактура, адреса за испраќање и информации за плаќање. Со правење на продажба или купување на Мануфактура нè овластувате да ги споделиме вашите информации на овој начин. Очекуваме да ја почитувате приватноста на членот чии информации сте ги добиле. Мануфактура може да ги предаде вашите лични податоци на трето лице во следните ограничени околности: како одговор на законските барања на јавните власти, вклучувајќи ги и исполнувањето на легитимните барања за национална безбедност или за спроведување на законот; да ги заштитиме, да ги воспоставиме или да ги оствариме нашите законски права или да ги заштитиме од правни барања, вклучувајќи и наплата на долг; да се усогласат со судски налог, судски налог, правен процес или друго правно барање; или кога веруваме во добра верба дека таквото објавување е неопходно за да се придржувате до законот, да се спречи неминовна физичка штета или финансиска загуба или да се истражат, спречат или да преземат дејствија во врска со нелегални активности, сомневање за измама, закани за нашиот имот или прекршување на Условите за користење на Мануфактура.
Доколку Мануфактура прими законско, заверено барање за евиденција или информации на член во една од ограничените околности опишани во претходниот став, Мануфактура може да открие лични податоци, кои може да вклучуваат, но не може да бидат ограничени само на име, адреса, телефон број, адреса на е-пошта и име на компанија.
Мануфактура е поврзана со различни бизниси и тесно соработува со нив за различни цели, вклучувајќи извршување и подобрувамње на Услугите. Со ваша согласност, овие бизниси можат да понудат промоции (вклучувајќи промоции преку е-пошта) или да продаваат предмети или услуги за вас преку Услугите. Мануфактура исто така може да обезбеди услуги или да продава производи заедно со поврзани бизниси. Кога поврзани бизниси помагаат во олеснувањето на вашата трансакција, можеби ќе треба да ги споделиме информациите поврзани со трансакцијата со тој поврзан бизнис со цел да ја олесниме трансакцијата.
Ние, исто така, треба да ангажираме трети компании и поединци (како што се процесори за плаќање, истражувачки компании и аналитичари и обезбедувачи на безбедност) за да ни помогне да работиме и да ги обезбедиме Услугите. Овие трети страни имаат само ограничен пристап до вашите информации, може да ги користат вашите информации само за да ги извршат овие задачи во наше име, и се должни  да не ги откриваат или користат вашите информации за други цели.
Во некои случаи, Мануфактура може да избере да купи или продаде средства. Таквите трансакции може да бидат неопходни и во нашите легитимни интереси. Во овие типови трансакции, информациите за членовите обично се една од деловните средства што се пренесуваат. Ако Мануфактура има намера да пренесе информации за вас, Мануфактура ќе ве извести по е-пошта или со истакнување на истакнато известување на сајтот и на апликацијата, и ќе ви биде дадена можност да се откажете пред информациите за вас да станат предмет на друга Политика за приватност.
Приклучоците од трети страни, исто така, можат да соберат информации за вашата употреба на Сајтот. Ве молиме да имате предвид дека кога користите страници или услуги на трети страни, нивните сопствени услови и политики за приватност ќе ја регулираат вашата употреба на тие сајтови или услуги. Додека Мануфактура ви обезбедува пристап до овие технологии од трети лица, Мануфактура нема контрола врз вистинската функционалност на овие технологии од трети страни, и тие се предмет на политиката за приватност на трета страна и Политиката за приватност на Мануфактура.
Ве охрабруваме да поставувате прашања пред да ги откриете вашите лични податоци на другите.

8. Безбедност

Безбедноста на вашите лични информации е важна за нас. Ние ги следиме општо прифатените стандарди за заштита на личните информации доставени до нас, како за време на преносот, така и по приемот. Информациите за вашата сметка се заштитени со лозинка. Важно е да се заштитите од неовластен пристап до вашата сметка и информации со внимателно избирање на лозинката и со зачувување на лозинката и компјутерот, како на пример, со одјавување откако ќе ги користите Услугите. Ако имате какви било прашања во врска со безбедноста на вашите лични податоци, можете да не контактирате на support@manufaktura.mk.
Мануфактура шифрира одредени информации (како што се броеви на кредитни картички) користејќи безбедна технологија (SSL). Мануфактура ги следи општоприфатените индустриски стандарди за заштита на личните информации доставени до нас, како за време на преносот, така и по приемот. За жал, нема метод за пренос преку интернет или метод на електронско складирање кој е 100% сигурен. Затоа, иако се трудиме да ги заштитиме вашите лични податоци, не можеме да ја гарантираме нивната апсолутна сигурност.

9. Задржување на податоци

Мануфактура ќе ги задржи вашите информации само онолку долго колку што е неопходно за целите наведени во оваа Политика, се додека вашата сметка е активна (т.е. за времетраењето на вашата сметка на Мануфактура), или колку што е потребно за да се обезбедат Услугите. Ако веќе не сакате Мануфактура да ги користи вашите информации за да ги обезбеди Услугите за вас, може да ја затворите вашата сметка. Мануфактура ќе ги задржи и ќе ги користи вашите информации до степен што е неопходен за да се усогласат со нашите законски обврски (на пример, ако од нас се бара да ги задржиме вашите информации во согласност со важечките закони за данок / приходи), да ги решиме споровите и да ги спроведуваме нашите договори. Покрај тоа, Мануфактура, исто така, може да побара да ги задржи и да ги користи вашите информации со цел да се усогласат со законските обврски. Забележете дека затворањето на вашата сметка може да не ја ослободи вашата e-mail адреса, корисничко име или име на продавница (доколку ги има) за повторна употреба на нова сметка. Ние, исто така, ги задржуваме датотеките за логови за внатрешна анализа. Овие лог-датотеки обично се задржуваат за краток временски период, освен во случаи кога тие се користат за безбедноста и безбедноста на локацијата, за да се подобри функционалноста на сајтот или ние сме законски обврзани да ги задржиме подолго време.

10. Вашите права

Ако сакате да управувате со, менувате, ограничувате или ги бришете вашите лични податоци, можете да го направите тоа преку поставките на профилот на Мануфактура или ако не контактирате. По барање, Мануфактура ќе ви даде информации за тоа дали поседуваме некои од вашите лични податоци. Со посета на поставките на вашиот профил, можете да пристапите, да ги промените и избришете дел од личните информации поврзани со вашата сметка. Во одредени случаи каде што ги обработуваме вашите информации, исто така имате право да ги ограничите или да го ограничите начините на кои ги користиме вашите лични податоци. Во одредени околности, исто така, имате право да се спротивстави на обработката на вашите лични податоци, да побарате бришење на вашите лични податоци и да добиете копија од вашите лични податоци во лесно достапен формат. Ако ви треба дополнителна помош, можете да контактирате со Мануфактура преку еден од каналите наведени подолу под “Контакт”. Ние ќе одговориме на вашето барање во разумен временски период.

11. Промени во политиката за приватност

Ние можеме да ја менуваме или ажурираме оваа Политика од време на време. Ако веруваме дека промените се значителни, ќе ве известиме со (1) објавување на промените, или (2) испраќање на е-пошта или порака за промените. Ние, исто така ќе ви дадеме можност да се согласите со овие промени. На тој начин можете да одлучите дали сакате да продолжите да ги користите Услугите. Промените ќе бидат ефективни при објавувањето на промените и прифаќањето на промените, што може да биде преку вашата континуирана употреба на Услугите откако промените ќе стапат на сила.

12. Контактирајте ја Мануфактура

Мануфактура.мк
ул.507 бр.4
1000, Скопје
support@manufaktura.mk

Ние сакаме сите членови на Мануфактура.мк да се чувствуваат е безбедно, па затоа подолу е опишано какво оденсување е забрането.

Дискриминаци по основ на :

Раса
Боја на кожа
Националност
Потекло
Религија
Пол
Идентификација со пол
Сексуална ориентација
Хендикеп
Сите останати забранети со закон

покажи