Како да заработите од вашето хоби

За многу луѓе  хобито е занает и извор на средства. Тоа може да биде форма на релаксација, или начин да се обезбедат рачно изработени подароци за семејството и пријателите. Но, некои луѓе прават дополнителен приход со продажба, па дури и како основен извор на приход. За да направите пари од продажба вашите рачно-изработени производи,  изработувањето е само дел од процесот. Треба да направите стратегија, приоритет и рекламирање, меѓу другото.


Погледнете што се продава. Можеби изработувате неколку видови на производи, но не сте сигурни кој би се продавал. Или можеби сакате да одите “all-in” за изработка и покрај недостатокот на претходно искуство. Можеби ќе сакате да започнете со тоа што ќе видите дека другите го продаваат успешно.

Следете ја вашата страст. Да се ​​биде инспириран од другите е добар почеток, но, исто така, треба да бидете мотивирани да ја завршите работата. Ако сакате да направите вистински пари со продажба на вашите производи, ќе треба да посвети значително време и енергија за правење, маркетинг, продажба и испорака на вашите рачно-изработени предмети. Ако вашето срце не е тика, вашите шанси за успех се минимални.

Се фокусирате на квалитетот.  Многу луѓе ги сакаат рачно изработените предмети, но сакаат тие раце да бидат квалификувани и вешти. Затоа, фкусирајте се на квалитетот.

Направете математика. Без разлика што продавате, треба да имате талент за  броеви и проценка на трошоците и профитот за да бидете успешни. Треба да бидете практични во врска со потенцијалната профитабилност на вашиот занает.

Бидете оптимистички реалистични. Како и да е, многу извидништво, планирање и справување со бројки, продажбата на ваши изработки може да биде тешка. Она што е успешно за некои  може да не биде за другите, поради различни причини познати и непознати.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

покажи